Duurzame Doe Week

De Duurzame Doe Week is dé Duurzame onderwijsweek waarin thema’s zoals energie, leefstijl, klimaatadaptatie, biodiversiteit, innovatie, techniek en de Sustainable Development Goals (SDG’s) de basis vormen voor een divers programma.

De Duurzame Doe Week is een veelzijdige onderwijsweek voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. leerlingen, leerkrachten en ouders/verzorgers leren in deze week over duurzaamheid. Zo ontdekken ze wat er mogelijk is en welk verschil ze kunnen maken. Alle basisscholen in deelnemende gemeenten kunnen meedoen met de Duurzame Doe Week.

De Duurzame Doe Week verbindt duurzame bedrijven en organisaties met het onderwijs. Het geeft kinderen en jongeren de kans om kennis te maken met alle facetten van duurzaamheid. Hierdoor worden ze voorbereid op een klimaatneutrale, circulaire en biodiverse toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan!

Wat is het doel?

  • Leerlingen laten kennismaken met innovatie, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling.
  • Scholen verbinden met bedrijven en organisaties d.m.v. gastlessen, workshops en excursies.

Hoe werkt het?

De Duurzame Doe Week is een samenwerking van gemeenten, het onderwijs, (lokale) bedrijven en organisaties, en Platform Duurzaam Nederland.

Platform Duurzaam Nederland organiseert de Duurzame Doe Week en ontzorgt de deelnemende partners. Via de leuke, aansprekende website duurzamedoeweek.nl kunnen scholen zich inschrijven voor programmaonderdelen, zoals:

  • Excursies waarbij klassen op bezoek gaan bij een bedrijf of organisatie;
  • Gastlessen en workshops aangeboden door bedrijven en organisaties;
  • Online lesmateriaal over verschillende thema’s m.b.t. duurzaamheid.

Leerkrachten kiezen zelf aan welke programmaonderdelen hun klas meedoet. Tijdens vorige edities werden er onder andere insecten gegeten, een speeltoestellenfabriek bezocht en een windturbine van binnen bekeken.

Platform Duurzaam Nederland verzorgt naast promotiematerialen zoals posters, spandoeken en persberichten, ook het contact met bedrijven, organisaties en scholen.

Op kleine schaal hebben de afgelopen jaren zo’n 1.000 kinderen aan de Duurzame Doe Week meegedaan. In 2023 en 2024 willen we op grote schaal met de Duurzame Doe Week van start en gaan we voor deelname van 10.000 leerlingen!

De Duurzame Doe Week in uw gemeente

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om deze Week in uw gemeente te organiseren? Vraag een (verkennend) gesprek aan en bespreek de mogelijkheden.